top of page
Szerző képeGergely Rákász

Párizs, Olimpia, Az utolsó vacsora

Írásom publikálása óta napvilágot látott egy nyilatkozat, hogy a parodizált kép nem az Utolsó Vacsora, így a felháborodásom helyett csak egyéb érzéseim maradtak a látvánnyal kapcsolatban. Vállalom a tudatlanságomat, hogy a világ nagyobbik felével együtt magam is félreértettem a helyzetet, de végülis csak az történt, hogy az alkotók egy élő vallás helyett egy holt vallást tűztek ki paródiájuk céltáblájává. Állítólag ez "Az Istenek ünnepe"... Hát ennek fényében olvasd kedves érdeklődő az írásomat!


Figyelem, vad irónia és gúny következik! A nyugalom megzavarására alkalmas. Ha valakinek még maradt...

Meg vagyok győződve róla, hogy az Utolsó Vacsora* modern feldolgozása a Párizsi Olimpia megnyitóján művészet…

Jóindulatúan, már-már naivan azt feltételezem, hogy nem akartak bosszantani senkit, nem polgárpukkasztásról van szó, vagy arról, hogy egy sokszáz milliós közösséget tudatosan, mélyen megbántó performanszt hajtsanak végre azok, akik megsértődnek, ha valaki nem szereti őket feltétlenül első látásra.

Ha pedig valaki visszataszító förmedvénynek nevezi őket, az ellen az inkvizíció összes modern eszközével indítanak hadjáratot, hiszen emberségükben lettek megbántva.


Utóbbi – emberség – kérdés persze érdekes.

Jómagam nem várok többet egy állattól mint, hogy a saját érdekei, és ösztönei mentén azt tegye, ami neki a legjobb.

Mi más is vezethetne egy egészséges csimpánzt, zsiráfot, mint az, hogy miután bőségesen evett és ivott, a falkában pedig biztonságban érzi magát, azzal párosodjon akivel és amikor akar és tud. Csimpánz a zsiráffal például.

Egy ember persze meggondolja amit tesz, és szándékosan nem bántja a másik ember lelkét vagy hitét. Például nem nevezi csimpánznak ha ő zsiráfnak érzi magát, de nem hívja visszataszító förmedvénynek se, amikor egy értékrendet, vallást, kultúrát parodizál visszataszító förmedvényként.


De én szólásszabadság maximalista vagyok, és noha számos barátomat, szerettemet mélyen sérti ez a művészet, én megvédem az alkotókat.

Meggyőződésem, hogy mindenki azt mondhat amit akar, nekünk magunknak kell épeszűnek lenni és kinevetni azt aki a valóságtól elrugaszkodva hülyét csinál magából, vagy aki a jóízlés világából önként a latrinába veti magát.


Mint mondtam meg vagyok győződve róla, hogy ez művészet, mi több, egy sorozat első alkotása. Sejteni vélem a folytatást.

A következő a Hindu vallás fő karaktereinek paródiája, majd a Buddhizmus, később az Iszlám és a Judaizmus  következik.


Majd ha nem végezték véres cafatokban néhány lavórban miután Mohamedet ábrázolták hasonlóképpen, (Óh bátor alkotók, úgy szurkolok nekik!) akkor jöhetnek a nagy államférfiak csoportjai - a szobrokat úgyis ledöntögették - filozófusok, művészek különböző korokból – külön kíváncsi vagyok a zenészekre, – és ha mindezzel végeztek legvégül sor kerülhet majd napjaink vallásának papjaira, az LMBT stb. közösség harcos tagjaira.


Ekkor gondolom (viccből, csak a meghökkentés kedvéért) aki eddig nőnek operáltatta magát, az újra férfi lesz és fordítva, aki hozzáment a csillárjához, az visszaakasztja a férjét? a plafonra, öltönyt és kiskosztümöt vesznek, beilleszkednek a társadalomba és felszámolják magukat. Na az, performansz volna!


795 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page